Knack Weekend

GEEN DAG GELIJK - HIPPE TRATTORIA
Bastiano is een hippe tratto- ria, deli-zaak en lunchstek. Je kunt er Belgische en Italiaan- se gerechten (stoverij, verse pasta, tapenade, pesto, cia- battabroodjes...) afhalen of ter plaatse eten. Wil je er een wijntje bij, dan kies je uit het rek. Drink je het ter plaatse, dan betaal je een kurkkrecht. In de open keuken staat Se- bastien De Belder. Hij springt creatief om met streektradi- ties en verse seizoenproducten, en bereidt niet graag twee keer hetzelfde. De kok heeft ruim tien jaar keuken- ervaring en werkte onder meer in Baron Van Zon. Hij zocht met Debby Swinnen naar een origineel concept en dat werd Bastiano. Debby is grafisch ontwerper, werkte als artdirector en heeft een passie voor goed eten. De twee kochten een pasta- machine en begonnen met afhaalgerechten en drie tafels. Nu is er plaats voor 22 eters. Hun leuke concept valt in de smaak.

BO magazine

Culinair Italië vind je niet enkel terug tussen de glooiende heuvels van Toscane maar ook in het centrum van Bonheiden. Debby Swinnen en Sebastien de Belder leiden er al twee jaar trattoria Bastiano. Het temperamentvolle duo is even complementair als tomaat en basilicum en zorgen er met hun team voor dat de fijne smaakpleziertjes van het gelaarsde land onze contreien bereiken. Niet enkel sterrenchefs zetten de toon in de gastronomie, maar snelle bistro’s, eetblogs en rock’n rollchefs bepalen vandaag mee onze eetcultuur. Bastiano zet de toon van deze trend. De gedreven gastvrouw staat ons te woord.

Vanwaar de interesse in de Italiaanse keuken?

Italië was en is de favoriete vakantiebestemming van mijn ouders. We trokken er geregeld naartoe met de boot. Aan wal gingen we eten in plaatselijke trattoria en daar ben ik als een blok gevallen voor die eerlijke keuken. Sebastien heeft verschillende jaren in bekende restaurants gewerkt. Op een bepaald moment is hij met een pastamachine thuis gekomen. Na zes maanden van experimenteren had hij een heleboel pastagerechten onder de knie: van ravioli tot cannelloni. De Italiaanse keuken is een eenvoudige keuken maar alles moet wél perfect zitten. Op een dag besloten we van onze passie ons beroep te maken en is het idee beginnen groeien om een Italiaanse trattoria te openen.

Waarmee onderscheidt Bastiano zich van andere Italiaanse zaken?

Kwaliteit is voor ons ontzettend belangrijk. Wij willen dat dit voelbaar is in alle details. In de eerste plaats in de gerechten zelf. Mijn man houdt van zuivere gastronomie met topingrediënten. Hij zoekt steeds hoe het nog beter kan. Voor onze kazen werken we samen met kaaswinkel Harry Schockaert. Wij verkopen zijn Italiaanse kazen en hij verkoopt onze pastagerechten.

Ook het interieur heeft a touch of class!

Inderdaad. Het was de bedoeling dat de zaak een zekere klasse zou uitstralen. De open keuken onderstreept het artisanale karakter van onze bereidingen. De klant mag alles zien bij ons. Ik ben grafisch ontwerper van opleiding en kan hier mijn artistieke ei kwijt. De inrichting en de website heb ik onder handen genomen, een sobere aanpak met kunstige accenten en sprekende foto’s. Op Facebook zet ik elke dag het menu en geregeld worden nieuwe initiatieven en producten in de kijker geplaatst. Mensen willen weten waar hun eten vandaan komt en wij geven heel graag advies aan onze klanten. Dat wordt enorm gewaardeerd.

Je kunt hier niet enkel ter plaatse eten maar ook alle gerechten uithalen?

In het begin hadden we zelfs maar drie tafels om een kleine lunch te serveren. We wilden vooral producten en bereidde gerechten verkopen. De vraag was dermate groot dat we onmiddellijk uitgebreid hebben ook naar de avond toe. Onze keuken spreekt een groot publiek aan omdat we zowel Belgische als Italiaanse meeneemgerechten aanbieden én omdat het zo lekker is natuurlijk (lacht).

Welke Italiaanse specialiteiten kunnen de klanten hier terugvinden?

Sebastien houdt van variatie en werkt met een dagelijks wisselend menu. Alles wat voorradig is staat te lezen op het bord. Veel mensen komen voor onze osso buco, lasagne en cannelloni’s. In deze tijd van het jaar maken we ook veel geschenkmanden. De retro koekdozen met zachte en harde amarettikoekjes doen het goed, net als onze huisolijfolie, de onvolprezen artisanale droge pasta Giuseppe Cocco die slechts in drie winkels in Rome te vinden is. We bieden onze klanten ook een uitgelezen selectie Italiaanse wijnen van Barolo tot Brunello, de prosecco Lampo van het huis aan 13,50 euro en Berlucchi Franciacortale (Italiaanse champagne) aan 22,75 euro. Verder Limoncello, Grappa, Amaretto, pesto’s, tappenades, antipasti. Er is voor elk wat wils.

Wat zijn de specialiteiten van het huis?

Onze specialiteit is wel carpaccio op de manier van de chef: echte steak kortgebakken, afgekoeld met truffel, rucola en Parmeggiano Reggiano. In deze tijd van het jaar pakt hij uit met een waar wildfestijn, maar ook de eenvoudige balletjes in tomatensaus gaan vlot over de toog. Stuk voor stuk creaties die getuigen van pretentieloze finesse.

Zijn er speciale suggesties voor de feestdagen?

We hebben een kerst- en eindejaarsmenu met een voorgerecht, hoofdschotel waaronder een krabcannelloni en wildragout en tal van desserten. Alles wordt dagvers gemaakt van het deeg tot de vulling. Een pasta- en carpacciobuffet is ook een fijne formule voor de feesten. Tijdens de Kerstshopping van Bonheiden op vrijdag 21 december staan we buiten met een oesterbar, Irish coffee en prosecco bar. Alle winkels zijn open om nog een laatste geschenk op de kop te tikken.